Skrevt d. 12.12-2022

Kræver fastholdelse og belønning

Når du lige har anskaffet dig en lille bamset Pomeranian, som er meget livlig og aktiv, melder spørgsmålet sig sikkert hurtigt: Hvordan opdrager jeg en Pomeranian på den bedste måde?  Denne hunderace går under typen selskabshunde og selvom hunden er lille af størrelse, er det som om, at den ikke selv har forstået, at den er mindre end så mange andre hunde. Dette gør sig gældende ved, at den kræver respekt fra andre hunde, samt har en tendens til at lege vagthund og gø en del. Derfor er det vigtigt, at man opdrager den fra hvalp af med en konsekvent og fastholdende adfærd, så den ikke bliver ulidelig at være sammen med. Når man til gengæld får opdraget den godt, er det en skøn hunderace at dele livet med. 

Opdragelse Af Pomeranian

Opdrag din Pomeranian fra hvalp af

De første fire måneder af din lille bamsede Pomeranian er afgørende i forhold til, hvilken hundeadfærd, du vil se hos den fremover. Den skal derfor opdrages helt fra lille hvalp af, så den hurtigt og helt naturligt lærer, hvem der bestemmer og hvordan den skal adlyde dig som ejer. 

Når du står som ny hvalpeejer til en Pomeranian, er der selvfølgelig mange overvældende ting i begyndelsen og I skal også lige lære hinanden at kende, også i forhold til jeres rytme i hverdagen. Her kan du med fordel starte med at give din lille hvalp en masse positive oplevelser med andre mennesker og dyr. Tag den med ud i en lille hundekurv og lad den snuse rundt i en park på et lille græsareal, så den lærer, at naturen er dens ven, hvor den skal snuse rundt og dufte andre hundes dufte.

Vær konsekvent når den gør

En Pomeranian har desværre en tendens til at gø meget, og dette kan man sagtens gøre noget ved, når man lærer den fra hvalp af, at det ikke er noget, den skal gøre. Det er med at tolke dens gøen, og her kan utryghed, sult eller tissetrang også spille ind. Observer din lille hvalp og se, om den har brug for noget, som den kalder på hjælp fra dig til. Dette er ikke meget anderledes end en baby, der kun kan græde, når den vil vise et behov, der skal opfyldes af den voksne, ansvarlige person. Her kan du se, om den er legesyg, skal tisse, skal have noget mad eller føler sig utryg. Hvis det handler om tryghed, kan du give den et fast hjørne at være i, og lægge en stor pude eller en kurv, som er dens eget domæne. Her føler den sig tryg, og du kan også øve med den fra hvalp, at den skal lægge sig derover, når I ikke er aktive sammen. Dette sted vil begynde at dufte af dens egne dufte og give den tryghed og sikkerhed. 

Tryghed når den er alene hjemme

Hvis det handler om at den er meget alene hjemme, hvor den også kan gø meget, skal du tænde for radioen, hyre en hundelufter, komme hjem til den i pausen og gå med den eller sørge for, at den er i et lille og trygt rum, hvor den ikke føler sig så alene igen. Lav eventuelt en aftale med en nabo, der kan komme og se til den og gå tur med den. 

Hvis dens gøen handler om, at den er legesyg, kan I enten lege sammen i en park eller derhjemme, men sørg også for at sige bestemt "nej" til den, hvis det ikke passer dig og hvis dens gøen er for meget. 

Socialisering fra hvalp af

I forbindelse med opdragelsen af din Pomeranian, skal den helst socialiseres så tidligt i dens hundeliv som overhovedet muligt. Dette handler om, at du skal tage den med ud til sociale arrangementer, så den får skabt nogle positive associationer til andre mennesker, hvor den også bliver vænnet til at blive klappet, aet og talt til. Dette skaber alt i alt en mere balanceret hund, der vil føle sig godt tilpas fremover i andres selskab. Dette gælder også andre hunde, hvor du med fordel kan tage den med i en hundeluftergård i en park eller lade den snuse til og møde andre hunde i en park, på vejene eller på stranden, i skoven eller på markveje. 

Lille af størrelse men stor i sindelag

En Pomeranian har vist ikke helt forstået sin egen lille størrelse, når det gælder dens adfærd overfor andre mennesker og dyr. Den kræver nemlig, at andre udviser den respekt, og den er kendt for, at den ikke lige vil finde sig i hvad som helst. Det kan både være godt og ondt, i det dens selvstændighed og vilje er et charmerende træk ved den, så længe den stadigvæk ved, hvem der bestemmer. Ellers kan den godt forvandles til en lille tyran, og dette skal man hurtigt afhjælpe fra hvalp af, hvor man konsekvent siger "nej" til den når den begynder at opføre sig lidt for dominerende. En del af denne adfærd er dog også meget positivt, i det den er meget modig og dristig, hvilket også gør, at I kommer ud på mange eventyr sammen, fordi den ikke holder sig tilbage for at undersøge verden. 

Sæt grænser konsekvent 

Selvom man kan foranlediges til at gå lidt på kompromis med hundeopdragelsen af så lille og bamse nuttet en hund, skal man ikke underkende dens evner. Det er vigtigt, at den får sat grænser tidligt som hvalp, så den ikke tror, at den kan styre sin ejer til hvad som helst. Især når den gør, skal du sætte grænser overfor den og italesætte, at det ikke er i orden. Det kan virke lidt grænseoverskridende for dig som ejer, fordi du ikke er vant til at tale sådan til nogle, men husk at hos en lille hund er det blot noget, som gør den tryg, at der er faste og konsekvente rammer for den. Det vil give den tryghed og ro, når den ved, hvor skabet altid står.

Pomeranian Opdragelse

Disse fire punkter er nøgleord til opdragelsen

Hvis du gerne vil have nogle fikspunkter at holde dig til, når du skal opdrage din Pomeranian, er der særligt fire, vi kan nævne her, som skal indgå i opdragelsen: 

  • At du er tålmodig
  • At du er konsekvent
  • At du belønner den og roser den for god adfærd og når den lystrer
  • At du fastholder den samme opdragelse 

Når din hvalp efterlever din ordre, kan du med fordel belønne den, både med rosende ord, klap, ae og en godbid. Den behøver ikke at vænne sig til, at den altid får noget at spise som belønning. Det kan også være, at I leger eller at du hæver stemmen positivt og siger "dygtig hund". 

Selvom den er nuttet, og du nogle gange har lyst til at have den som et lille klappe og kæledyr, vil det belønne sig i sidste ende, at du vedbliver at fastholde din konsekvente opdragelse af den. Den vil også føle sig mere tryg herved, så denne fastholdende opdragelse vil du opdage, gavner jer begge. 

Konklusion

En Pomeranian er en skøn, livlig, selvstændig og aktiv hund, som er modig og fræk. Når du forstår dens sande egenskaber og personlighed og netop giver den rammer og regler herefter ved konsekvent og rosende opdragelse, vil den være en skøn hund at dele livet med. Dens nuttede væsen til helt sikkert vinde overfor andre mennesker, som den skal lære at omgås fra hvalp af. Når man tager dens gøen alvorligt og observerer dens behov, kan dens gøen blive minimeret væsentligt. Dens modige væsen gør, at den ikke holder sig tilbage fra nye eventyr, hvilket kan føre til, at I begge oplever mange nye ting på vejen, som gør din lille Pomeranian til en udsøgt og spændende ledsager i hverdagen.